Pilates is ontzettend populair.  Misschien ben je al bekend met pilates, misschien moet je je eerste les nog volgen. Nee, pilates is niet hetzelfde als yoga. Ik zal even kort op een rijtje zetten voor je wat pilates precies is.

Het ontstaan van de Pilates bewegingsmethode

Pilates is een bewegingsmethode, ontwikkeld door Joseph Pilates (1880-1967), waarbij gecontroleerde bewegingen centraal staan. Joseph Pilates noemde zijn noemde zijn methode “Art of Contrology”. Het is een methode die lichaam en geest verenigt door het zeer bewust uitvoeren van uitdagende, vloeiende en beheerste bewegingen. Pilates hielp met zijn methode soldaten van de Eerste Wereldoorlog revalideren. Later trainde hij o.a. ook dansers en choreografen. Na zijn dood hebben enkele van zijn leerlingen zijn werk voortgezet. Zij noemden het de Pilates methode. Pilates is een uitgebreid systeem van oefeningen die vooral gericht zijn op het in evenwicht brengen van het lichaam.

De Pilates methode
mat pilates oefeningen

Waar is het goed voor?

  • Sterke, strakke buikspieren
  • Een betere houding
  • Minder blessures/rugpijn
  • Een verbeterde bloedsomloop
  • Meer lichaamsbewustzijn
  • Meer zelfvertrouwen.

De focus van pilates is wel op je core maar je traint je hele lichaam. Je krijgt lange, slanke spieren en kweekt geen massa.

De pilates principes

Pilates oefeningen worden uitgevoerd met de toepassing van de 6 pilatesprincipes.

Concentratie
Je voert de oefeningen met je volle aandacht uit. Je voert de oefeningen zo correct mogelijk uit als dat voor jou mogelijk is. Je bent je bewust van je ademhaling en van welke spieren je gebruikt. Je concentreert je op de juiste lichaamshouding en stabilisatie tijdens het uitvoeren van de oefening.

Centering
De focus is op het bewegen vanuit je centrum/de kern van het lichaam, in de pilates wereld ook wel het powerhouse genoemd. Bij elke beweging van je lichaam wordt eerst het powerhouse geactiveerd zodat het een stabiel centrum vormt. Op deze manier ontstaat elke beweging van binnen naar buiten. Geen enkele arm- of beenbeweging vindt plaatst zonder een sterk en stabiel centrum.

Controle
Je voert de oefeningen met controle over je spieren uit. Je geeft controleert de bewegingen die je lichaam maakt. Je houdt controle over je lichaam zodat je de oefening juist blijft uitvoeren, je lichaam in de juiste houding blijft en de juiste inspanning levert. Armen en benen worden gestuurd en niet gegooid en/of overgelaten aan de invloed van de zwaartekracht.

Precisie
Je voert de oefening zo perfect mogelijk uit met de juiste uitlijning (alignment) en plaatsing van al je lichaamsdelen. Precisie is het eindresultaat van concentratie, controle, centrering en oefenen.

Flow
Je probeert de oefeningen zo vloeiend en gracieus mogelijk uit te voeren zodat het eruit zie alsof het geen moeite kost. Door de juiste transities van de ene oefening naar de andere wordt een sessie een flow.

Ademhaling
De ademhaling is de essentiële link tussen lichaam en geest. Joseph Pilates legde veel nadruk op ademhaling. Je probeert je ademhaling en de bewegingen te synchroniseren. Een goede ademhaling geeft energie, ondersteunt de bewegingen, verhoogt circulatie en flexibiliteit en verdiept het krachtcentrum. Algemeen geldt dat je inademt als je je lang maakt (extensie) en dat je uitademt wanneer je je klein maakt (flexie). Je ademhaling stuurt de beweging (en niet andersom). Bij een vloeiende rustige beweging is de ademhaling rustig. Bij een krachtige beweging is de ademhaling krachtiger. De ademhaling brengt alle principes samen.

Pilates versus yoga

Pilates en yoga hebben wel enkele overeenkomsten maar zijn zeker niet hetzelfde.

Pilates en yoga zijn beide body & mind trainingen. Dat wil zeggen dat we proberen lichaam én geest in balans te brengen en dat wel onze geest gebruiken om ons lichaam aan te sturen. Bij zowel pilates als yoga is er veel aandacht voor de ademhaling. Ook zul je bij pilates oefeningen tegenkomen die lijken op bepaalde yogaoefeningen. Dat komt omdat pilates bij het ontwikkelen van zijn methode ondere andere ook door yoga geïnspireerd was.

Het belangrijkste verschil tussen pilates en yoga is dat bij pilates de focus ligt op het fysieke. We werken aan het ontwikkelen van met name (core)kracht en -stabiliteit en flexibiliteit. Yoga is daarnaast ook gericht op spiritualiteit.

Beide practices zijn complementair, oftewel ze vullen elkaar goed aan.

Pilates versus de barre workout

De barre workout is een op pilates gebaseerde workout dus natuurlijk zijn er heel wat overeenkomsten.
Lees alles over de overeenkomsten en de verschillen tussen pilates en de barre workout

Wanneer kun je deze les volgen?

Lessen in Kalmthout
Op dit moment kun je op de volgende momenten Pilates volgen bij mij in de StudiOO in Kalmthout.

Maandag
10.00 uur Pilates
18.00 uur Suspension Pilates
19.00 uur Pilates
20.00 uur Pilates

Dinsdag
18.25 uur Pilates (binnenkort)

Donderdag 
20.00 uur Pilates

Het lesrooster wordt constant geoptimaliseerd. Als lessen vol lopen dan komen er extra lessen bij.
Bekijk het meest actuele rooster in het reserveringssysteem

Liever online les volgen wanneer en waar het jou het beste uitkomt?
Neem een kijkje in mijn online studio