Hier zijn enkele tips voor meer energie in de lente.

De winter is een seizoen van rust en bezinning. We kruipen wat vaker onder een dekentje en we hebben meestal wat minder energie. Ook kan de overgang van de winter (yin) naar de lente (yang) veel energie kosten. Dit kan leiden tot voorjaarsmoeheid. We kunnen verschillende dingen doen om de lente met meer energie te starten.

Zorg voor een fysieke en mentale detox
Of je je lichaam echt kunt ontgiften is de vraag. Eigenlijk is je lever constant bezig om afvalstoffen uit je lichaam op te ruimen. Het kan wel een goed idee zijn om even een korte periode je organen niet teveel te belasten. Zo kun je tijdelijk bepaalde voedingsmiddelen zoals cafeรฏne, suiker en alcohol, vermijden. Ook kun je specifieke yoga oefeningen doe je je helpen je lichaam te reinigen. Zo kun je bijvoorbeeld yin yoga oefeningen doen die gericht zijn op de lever- en galblaasmeridiaan.
Altijd bereikbaar zijn kan soms leuk en handig zijn maar het zorgt er ook voor dat we altijd ‘aan’ staan. Dat slurpt energie. Laat je telefoon dus eens wat vaker liggen en check je berichten op vaste momenten. Zo geniet je van met volle aandacht dingen doen. Dat creรซert rust en ruimte in je hoofd.

Kom in beweging
Nu het lente is, wordt het tijd om uit de zetel te komen. Ga beweging en kies voor bewegingsvormen met een wat hogere intensiteit (waarvan je gaat zweten). Door beweging zorg je voor minder stagnatie in je lichaam en voer je afvalstoffen gemakkelijker af.

Pas je voeding aan
Volgens de Chinese Traditionele Geneeskunde hoort het element hout bij de lente. De lente staat voor de ochtend, jeugd en een nieuw begin. De kleur die erbij hoort is de kleur groen. Eet in de lente vooral groene (blad)groenten zoals rucola, boerenkool, spinazie, paksoi en peterselie. Ook kun je supplementen zoals spirulina of chorella gebruiken door deze bijvoorbeeld aan een smoothie toe te voegen. De smaak die bij het Hout element hoort is zuur. Denk aan citroen, limoen, zuurkool, groene appels, azijn en yoghurt. Voeg deze hier en daar toe en dan zit je helemaal goed.

lente voeding