Nog nooit een pilatesles gevolgd? Vind je het spannend om een studio binnen te stappen? Dat is niet nodig. Jouw docent zal je goed informeren en begeleiden. Op deze pagina heb ik een paar zaken voor je opgesomd zijn die handig zijn om te weten.

Wat moet je meebrengen?

Je hoeft niet veel mee te brengen naar een pilatesstudio. Alle materialen worden normaal gezien voorzien door de studio. Gebruik je liever je eigen mat dan een studiomat dan kun je die meebrengen. Wellicht dat je ook een grote handdoek (voor op een studiomat) en een flesje water mee wilt brengen.

Wat trek je aan?

 • Draag kleding waarin je makkelijk kunt bewegen.
 • Als je kleding draagt die een beetje aansluitend is dan kan de docent goed zien hoe je de oefeningen uitvoert. Je kleding blijft dan ook goed zitten tijdens het bewegen. Bij sommige oefeningen lig je bijvoorbeeld met je benen omhoog. Wijde kleding kan dan wellicht naar beneden zakken.
 • Pilates beoefen je op blote voeten. Eventueel kun je (anti-slip) sokken dragen.
 • Draag geen zware parfum.
 • Zorg dat je geen sieraden draagt die in de weg kunnen zitten bij de oefeningen.
eerste keer pilates
eerste keer pilates

Do’s & don’ts

 • Kom op tijd. Als je te laat komt dan verstoor je de les.
 • Geraak je er niet? Meld je dan af.
 • Is er nog een les bezig? Fluister als je in de wachtruimte staat om de les die bezig is niet te versturen.
 • Heb je last van blessures? Ben je zwanger? Of is er iets anders wat van belang is voor de les? Laat het de docent weten.
 • Zet je telefoon uit of op stil.
 • De pilatesles is geen uurtje om bij te kletsen met je vriendin. Bewaar dat voor vรณรณr of na de les. Eรฉn van de principes van pilates is dat je de oefeningen met concentratie uitvoert.
 • Doe geen oefeningen die niet goed voelen voor jouw lichaam. De docent zal je vrijwel altijd verschillende opties geven. Wellicht werken deze ook niet voor jou. Geef het aan zodat de docent je eventueel een alternatief kan geven.
 • Vragen stellen mag. Probeer even in te schatten of het een juist moment is tijdens de les of dat je beter wacht tot na de les. De verschillende oefeningen van een pilatesles worden in een flow achter elkaar uitgevoerd. We willen de flow voor de hele groep niet teveel verstoren.

Vergeet dit niet

De eerste keer pilates kan best confronterend zijn. De oefeningen worden rustig en gecontroleerd uitgevoerd. Het ziet er misschien niet zo intens uit maar je kunt spieren gaan voelen waarvan je niet wist dat je ze had ;-). Waarschijnlijk heb je een paar lessen nodig om er een beetje ‘in’ te komen.

Bij de oefeningen krijg je vrijwel altijd verschillende opties aangeboden. Pak de optie die juist voelt voor jou. We doen bij pilates niet veel herhalingen van een oefening. We focussen ons niet op de kwantiteit maar op de kwaliteit van bewegingen. Doe ik bijvoorbeeld 10 herhalingen van een oefening en je voelt dat je er maar 8 goed kunt uitvoeren, stop dan na 8 herhalingen. We bouwen het stap voor stap op.

Mijn ervaring is dat deelnemers snel resultaten voelen en daardoor met steeds meer plezier terug komen. Je zult voelen dat je snel sterker wordt en dat je de oefeningen met steeds meer gemak kunt uitvoeren. Met andere woorden, pilates wordt steeds leuker om te doen :-).

eerste keer pilates stretching